Ikea’s beslissing om 29 miljoen Malm-kasten terug te halen in de Verenigde Staten krijgt een staartje. China dwingt de Zweedse warenhuisketen ook tot een terugroepactie.

Op 28 juni maakte de Zweedse warenhuisketen Ikea bekend dat 29 miljoen kasten uit de Malm-serie worden teruggehaald, nadat binnen enkele jaren drie kinderen overleden door een omvallende kast. Het gaat om modellen die tussen 2002 en 2016 zijn verkocht.

Cruciaal volgens IKEA is dat de kasten kunnen omvallen als ze niet aan de muur verankerd staan. De warenhuisketen raadt consumenten dan ook dringend aan kasten te verankeren.

Vallende Malm-kasten Ikea

In februari 2014 overleed een 2-jarig jongetje in Pensylvania nadat een Malm-kast met zes lades op hem viel. Vier maanden later in juni stierf een bijna 2-jarig jongetje uit de staat Washington toen hij bedolven werd onder een 3-ladenkast.

Ikea ondernam ruim een jaar later actie door consumenten te wijzen op de risico’s van ongezekerde kasten en bood de klanten een reparatiepakket aan. Maar het noodlot sloeg weer toe, dit keer in Minnesota, toen een derde jongetje, ook rond de leeftijd van twee, onder een Malm-kast terechtkwam.

Reden voor Ikea om in de Verenigde Staten een grootschalige terugroepactie in te zetten. Buiten de VS ondernam Ikea geen actie en dat is de autoriteiten in China in het verkeerde keelgat geschoten. In Chinese media werd de afgelopen dagen gesproken van een “dubbele standaard” die Ikea zou hanteren. Wel maatregelen in de Verenigde Staten, niet in China.

De Chinese consumentenautoriteit heeft inmiddels actie ondernomen en kondigde dinsdag aan dat Ikea in China 1,6 miljoen Malm-kasten gaat terughalen die tussen 1999 en 2016 zijn verkocht, zo meldt onder meer de Amerikaanse zender CNBC.

Kasten en bedden

Kijk je naar de kale statistieken, dan zijn vallende kasten overigens niet het grootste risico in de categorie meubilair, zo signaleerde weekblad The Economist in deze infographic.

Uit Amerikaanse data blijkt dat er jaarlijks ongeveer tien kinderen komen te overlijden in de Verenigde Staten, als gevolg van ongelukken met meubilair.

Maar voor de bevolking als geheel blijken bedden en stoelen een veel groter risico te herbergen. In 2014 overleden meer dan duizend Amerikanen door een val uit een bed of stoel. Daarbij gaat het grotendeels om ouderen, aldus The Economist.

Hier is duidelijk een trend zichtbaar: door de vergrijzing is het aantal fatale incidenten met meubilair sinds 1999 verdubbeld in de VS. Voor meubelbedrijven als IKEA zijn ouderen statistisch gezien een veel grotere risicogroep dan kinderen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl